Talar på Morgonpasset

E&E Glasses, modell: Olivia Lindgren, foto: Nanny Ålander

På torsdag den 7 mars talar jag om mitt företag och min nya fotobok Förbjuden kärlek på Morgonpasset, Rex, Rådhuset, här i Umeå. Så kom och lyssna och frukostmingla, en perfekt start på dagen!

Program:

07.15
Starttid för mingel.

07.50
Inringning.

08.00-08.05 
“Morgonsvepet.” Peter Juneblad hälsar välkommen och genomför ett svep över aktuella händelser sedan föregående Morgonpass.

08.05-08.10
“Puffen.” Nanny Ålander, kreatör på eXpression Umeå. Om sitt företagande samt om fotoboksprojekt.

08.10-08.30
“Snacket” Patrik Tornéus, Elenor Nordström och Erik Jonsson från Littfest – om arbetet med Sveriges största litteraturfestival, i Umeå. Hur man gått från liten gräsrotsfestival till dagens storlek.

08.30-08.40
“Prata plats” Nils Andrén, Bokveckan – Vad man åstadkommit med Bokveckan redan nu, men också om de spännande utvecklingsmöjligheter som finns med plattformen.

08.40-08.50
“Samtalet.” Anna Olofsson, ställer följdfrågor till talarna samt öppnar upp för publikfrågor.

08.55-09.00
“Nu då.” Sammanfattning/frågor/framåtblickande! – Peter Juneblad

Läs mer om programmet här.

Hoppas vi ses där!

Perigons nya logotyp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voilà! Perigons nya logga!
Perigon betyder ett helt varv runt, och representerar den helhetssyn jag har i det konceptuella produktfotot men även i de interaktiva produktfotot genom 360-fotografering.
Jag ville gestalta det i logotypen därför har jag ritat en pil runt kameran som symbol för 360-aspekten. Jag ville dessutom att den skulle ligga nära min design av mitt andra varumärke, Fotograf Nanny Ålander, där jag ägnar mig åt fotokonst. Den ser ut så här:

Logotyp för Fotograf Nanny Ålander

Färgsättningen är gjord utifrån personliga preferenser. Lila och turkos är personliga favoritfärger. Annars jobbar jag mycket med symbolik, men i färgvalen här är motiveringen ingen annan än rent estetiska.

När jag skapar logotyper börjar jag alltid med att skissa upp dem för hand. I det här fallet gjorde jag två olika varianter. Sen jämförde jag dem och valde den här.

Skiss på Perigons logotyp

Sen har jag fotat av den och lagt in bilden som underlag när jag ritat upp den i Illustrator.

Tack till Johan Bodén, min “gamla” lärare som jag hade under utbildningen på Digital Medieproduktion på Umeå universitet och till Marc Strömberg för graderingen.

Produktfotografering åt artist

Konceptuellt foto av Magda Andersson tygkasse. Modell Olivia Lindgren. Foto Nanny Ålander

Förra veckan plåtade jag produkt- och konceptbilder åt artisten Magda Andersson. Det var ett väldigt kul jobb där jag fick hjälpa henne fota produktbilder till hennes webbshop och Instagram. Bilder av tygkassar, dekaler, tavlor och vykort. Jag arbetade även med en modell, Olivia Lindgren, för att sätta in en av produkterna i ett koncept eller en livsstil om en så vill. Vilken är målgruppen? Det vill säga vilka är det som lyssnar på Magda? Vad intresserar och tilltalar dem?

I bilden ovan ville jag få fram att Magda som artist är från Umeå, vilket är exotiskt då hon har många lyssnare i Tyskland. Det blir en del av hennes varumärke. Att förstärka det norrländska och lokala blir på så sätt intressant och unikt.

 

 

 

 

 

 

Magda Anderssons tygkasse fotad i min studio. 

På så sätt kan en klassisk produktbild på en tygkasse som jag fotat här ovan, kompletteras med en konceptuell bild med modell, så konsumenten kan föreställa sig hur det skulle tänkas se ut i ett sammanhang som appellerar konsumenten i form av miljö eller styling.

Konceptuellt foto av Magda Anderssons tygkasse. Modell Olivia Lindgren. Foto Nanny Ålander

Jag och modell Olivia tänkte bohemiskt, yllekjol och stickat i lila som matchar det fina akvarelltrycket på tygkassen.

Ett par hörlurar fick hänga lite käckt på väskan för att illustrera ett fan som lyssnar på Magdas musik. Det petrolgröna matchar också väldigt snyggt till lila.

Magda har även samarbetat med konstnären Miranda Persson som målat akvarellerna med Magdas citat.

Alla Magda Anderssons tavlor i en fin pyramid. Foto: Nanny Ålander

 

 

Behind the Scenes

Här redigerar jag en av konceptbilderna, en passande Instagram-bild.  Jag ville skapa en konstnärlig bild, där känslan lyfts fram vilket speglar själva grundbulten i det Magda skapar genom sin musik.

Magdas webbsida hittar du här, och där finns även produkterna att köpa inklusive hennes musik.

 

Produktfotoutbildning

För några veckor sedan var jag på en produktfotoutbildning med Erik Thor i hans studio i Stockholm.  Utbildningen omfattade ljussättning för olika ytor och strukturer, materialkännedom, val av programvara, reflektioner – speglingar, effektivt arbetsflöde , kringutrustning  och praktiska tips.

Ljussättning av olika typer av material

 

 

 

 

 

 

 

Erik delade med sig av specialknep för att få till den där speciella udden i bilderna. Här nedan fotar Erik silverbestick där han diffuserar ljuset med hjälp av en halvtransparent yta för att inte få för mycket blänk i silvret.

Vi fick i uppgift att fota en champagneflaska. Jag blev nöjd med resultatet. Den är ljussatt med ett huvudljus på vänster sida (vilket du ser på blänket på etiketten) och ett bakgrundsljus med en reflektor som skapar en “halo” bakom flaskan. Det blir väldigt effektfullt när ljuset graderas ut.